از آنجایی که در هر محل کاری تعدادی از افراد مشغول به فعالیت هستند، بروز اختلاف در بین این افراد اجتناب ناپذیر است. واکنش شما در این شرایط و تصمیمات شما برای مدیریت اختلاف در محل کار میتواند در میزان موفقیت کاری شما نقشی تعیین کننده داشته باشد. چه شما یک کارمند ارشد باشید که لازم است راهکارهایی برای مدیریت اختلاف بین همکاران را یاد بگیرید و یا یک مدیر که وظیفهاش برقراری نظم و آرامش در محیط کار است؛ ما خواندن این مقاله را به شما توصیه میکنیم. از طرف دیگر گفته میشود که یکی از دلایل ناسازگاری افراد در سازمان نداشتن انگیزه برای فعالیت هدفمند در مجموعه است. به همین خاطر شما باید دائما سعی کنید که انگیزه افراد مجموعه خود را بالا نگه دارید. ما در این مقاله راههایی را معرفی خواهیم کرد که میتواند به سادگی اختلافات احتمالی را به مکالمات مثبت و سودمند تبدیل کند.
مراقب تن صدای خود باشید
تن صدای شما هنگام صحبت کردن تاثیر زیادی روی برداشت دیگران از صحبتهای شما دارد. در واقع طبق تحقیقاتی که اخیرا انجام شده ادعا میشود که تن صدای افراد دو برابر پیام اصلی صحبت فرد روی شنونده اثر میگذارد. این یعنی اگر شما هنگام مخالفت با فردی تن صدای خود را بالا ببرید، در حقیقت با این کار یک وضعیت نامساعد را به شرایطی به مراتب بدتر تبدیل خواهید کرد. پس برای مدیریت اختلاف در محل کار و جلوگیری از بروز مشاجره یا سوتفاهم، پیش از اینکه شروع به صحبت کنید باید بتوانید کنترل احساسات خود را به دست بگیرید. این کار میتواند به شما کمک کند تا تن صدای خود را پایین نگه دارید و به بروز اختلافات بیشتر دامن نزنید!
جملات خود را با “من” شروع کنید، نه با “تو” یا “شما”
تمرکز روی فردی که با او اختلاف نظر دارید، موجب میشود دیگران تصور کنند که شما با آنها سر جنگ دارید. باید بتوانید روی صحبت کردن درباره خودتان، احساساتی که دارید و دلیل رفتارتان تمرکز کنید. این کار میتواند شرایط را تغییر داده و دری را برای رسیدن به نتایج مثبت به روی شما باز کند. برای مثال، به جای اینکه بگویید: “شما وظایف خیلی زیادی را به من محول کردهاید” بهتر است بگویید: “من احساس میکنم در کارهایم غرق شدهام”. همین تغییر کوچک در صحبتهای شما میتواند نتایج و مسیر بحث را به کل عوض کند.
آماده باشید
بهترین راه برای مقابله با فردی که با او اختلاف نظر دارید این است که خوب تحقیق کنید و برای رویارویی با او آماده شوید. برای مثال تصور کنید که سرپرست یک گروه تصمیم به اجرای یک استراتژی فروش جدید دارد که شما با آن موافق نیستید. چون احساس میکنید که نتیجه این استراتژی همان چیزی نخواهد شد که دیگران انتظار دارند. در چنین شرایطی باید خوب تحقیق کنید و آماده شوید تا بتوانید صحبتهایی منسجم و قانع کننده ارائه کنید. مثلا استراتژی جایگزینی را پیشنهاد دهید و با ارائه شواهد آماری ثابت کنید که چرا این استراتژی نتیجه بهتری خواهد داشت. این کار همچنین میتواند جایگاه شما را به عنوان یک کارمند فعال و با انگیزه تثبیت کند.
موضوع را شخصی نکنید
بسیاری از مشاجراتی که در محل کار رخ میدهد بر سر موضوعات کاری و تجاری است. منتها مشکل اینجاست که وقتی فردی مخالفت خود را با دیگری ابراز میکند، خیلی ساده این اختلاف جنبهای شخصی پیدا کرده و موجب دردسر میشود. علاوه بر آن در چنین شرایطی اگر اجازه دهید که بحث بالا بگیرد، هر لحظه از هدف دورتر خواهید شد. پس همیشه سعی کنید فارغ از موضوع مورد اختلاف، مدیریت اختلاف در محل کار را هدف قرار داده حرفهای رفتار کنید. این کار تنها راه حل برای رسیدن به نتیجه درست است. با این حال هرگاه احساس کردید که فردی با نیت شخصی با نظر شما مخالفت میکند، باز هم منطقی رفتار کنید. کمی از آن موضوع و شرایط دور شوید و بعد از اینکه احساسات خود را تحت کنترل گرفتید، بار دیگر برای رفع اختلاف پیش آمده گام بردارید.
زبان بدن را فراموش نکنید
فراموش نکنید که ایجاد ارتباط با دیگران به کلماتی که بیان میکنید محدود نمیشود. در واقع زبان بدن شما نیز در آنچه که دیگران از گفتههای شما برداشت میکنند، نقش پررنگی بازی میکند. به نحوه ایستادن و رفتار بدن خود توجه کنید. از استفاده از ژستهایی مثل بالا بردن دستها و یا دست به سینه ایستادن پرهیز کنید. این حالتها مانند موانعی هستند که درک افراد از موضوع را پایین آورده و ایجاد سوءتفاهم میکنند. سعی کنید ارتباط چشمی برقرار کنید و با این کار نشان دهید که تمام تمرکزتان روی موضوع پیش آمده معطوف است. چه در حال صحبت هستید و یا در حال گوش کردن، مراقب زبان بدن و حالت چهره خود باشید.
برای مطالعه مقاله “زبان بدن و تاثیر آن در فروش” کلیک کنید!
در آخر
سازگار باشید و در عین حال موضوعات غیرقابل مذاکره را برای خود و دیگران مشخص کنید. حل اختلاف همیشه نیازمند سازگاری در هر دو طرف ماجرا است. سعی کنید وقتی وارد یک بحث میشوید از خود انعطاف نشان دهید. پیش خود نگویید: “یا چیزی که من میخواهم اتفاق خواهد افتاد و یا هیچ اقدامی صورت نخواهد گرفت”. در عوض سعی کنید در مقابل پذیرفتن عقاید دیگران سرسختانه رفتار نکنید و برای رسیدن به نتیجه مورد نظر، سازش کنید. از طرفی هم موضوعاتی را که برای شما بسیار اهمیت دارد را مطرح کرده و اعلام کنید که روی آنها مذاکره نخواهید کرد.
اختلافات در محل کار پدیدهای عادی است. تنها با چند راه حل ساده میتوان از ایجاد تنشهای مربوط به آنها جلوگیری کرد. با داشتن درک و دانش کافی برای رویارویی با چنین شرایطی میتوانید احساسات خود را کنترل کرده و مسیر مکالمات را به بهترین شکل تغییر دهید. مدیریت اختلاف در محل کار تنها با اقدامات هوشمندانه امکان پذیر خواهد بود که یکی از این اقدامات بالا بردن هوش کلامی است. به همین خاطر به شما توصیه میکنیم به مقاله “هوش کلامی چیست؟ راههای افزایش هوش کلامی” مراجعه کنید!
موفق باشید!
بدون دیدگاه