برای بسیاری از افراد رسیدن به تعادل بین کار و زندگی، هدفی دست نیافتنی به نظر میرسد. در شرایطی که بسیاری از ما زیر بار مسئولیتهای سنگین کاری قرار گرفته ایم، در عین حال مجبوریم روابط خود را با شریک زندگی خود نیز جلو ببریم. علاوه بر آن مسئولیت رسیدگی به خانواده و همچنین دنبال کردن علایق فردی نیز بخش دیگری از کارهایی است که باید در زندگی انجام دهیم. در ایالات متحده آمریکا آماری گرفته شد که نشان میدهد از هر چهار آمریکایی یک آمریکایی خود را بشدت زیر فشار استرس احساس میکند که خود نشاندهنده عدم وجود تعادل سلامتی است.
در همین شلوغیها که ما سعی میکنیم تمام وظایف خود را در محل کار و در خانه انجام دهیم، به آسانی کنترل استرس و تعادل بین کار و زندگی خود را از دست میدهیم. در نتیجه کیفیت عملکرد ما نیز پایین میآید. استرس میتواند تمرکز ما را از بین ببرد، خلق ما را تنگ کند و باعث بروز افسردگی شود. متاسفانه یکی دیگر از نتایج این حال و روز بد نیز، آسیب رسیدن به روابط کاری و شخصی ما است.
نتایج داشتن استرس بیش از حد در طولانی مدت حتی منجر به ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن ما میشود. این یعنی بدن ما مستعد بروز ناراحتیها و بیماریهای مختلقی مانند سرماخوردگی، کمردرد، سردرد و حتی مشکلات قلبی میشود. مطالعات اخیر نشان داده است که استرس شدید واقعا میتواند خطر بروز سکته قلبی را تا دوبرابر زیاد کند. اگر اشتباه نکنیم، دانستن همین آمار به تنهایی برای بالا بردن فشار خون شما کافی است، درست است؟
همه ما تا حدودی احتیاج به داشتن کمی استرس داریم. میپرسید چرا؟ تا کارهایی که انجام آنها به ما محول شده را آغاز کنیم و به پایان برسانیم. این سطح از استرس بیخطر است و فقط به عنوان یک محرک برای ما عمل میکند. راه کنترل استرس اما فقط در کلمه جادویی تعادل وجود دارد و بس؛ پس اگر احساس میکنید بیش از اندازه استرس دارید، از همین حالا به فکر ایجاد تعادل بین کار و زندگی خود باشید! خبر خوب اینکه رسیدن به تعادل بین کار و زندگی کاملا دست یافتنی است. رسیدن به تعادل بین کار و زندگی نه تنها افراد مشغول به کار را خوشحالتر و راضیتر میسازد، بلکه به بهتر شدن بازدهی و سوددهی محل کار آنها نیز کمک شایانی میکند. یک کارمند متعادل و شاد عملکرد بهتری دارد، کمتر بیمار میشود (درنتیجه به مرخصی کمتری برای روزهایی که بیمار میشود لازم دارد) و علاقه بیشتری به ادامه همکاری با مجموعهای که در آن است از خود نشان میدهد.
در اینجا ما به چند نکته ساده میپردازیم که انجام آنها میتواند استرس ما را کمتر کند. برای رسیدن به تعادل بین کار و زندگی شخصی، کم کردن استرس در اولویت است. این مقاله را بخوانید و با رسیدگی به نکات ذکر شده، زندگی خود را بهبود بخشید!
برای ایجاد تعادل بین کار و زندگی “در محل کار” چگونه باشیم؟
گام اول در محل کار: برای هر روز اهداف قابل دستیابی داشته باشید
- برای رسیدن به تعادل بین کار و زندگی، برای هر روز اهداف مشخصی تعیین کنید که قابل دستیابی باشند. انجام دادن کارهایی که در اولویت قرار دادهایم، به ما این احساس را میدهد که شرایط را تحت کنترل خود داریم و کارها را به انجام رساندهایم. تحقیقات اخیر ثابت کردهاست، هرچه ما روی کاری که انجام میدهیم تسلط و کنترل بیشتری داشته باشیم، استرس کمتری را تجربه خواهیم کرد. پس سعی کنید نسبت به حجم کاری و زمانی که برای به انجام رساندن آن در نظر میگیرید، واقعگرایانه برخورد کنید. یک لیست برای کارهایی که باید انجام بدهید درست کنید و ابتدا به انجام وظایف مهمتر بپردازید و کارهای غیرضروری را حذف کنید. هرگاه در انجام کاری به کمک احتیاج پیدا کردید، از مجموعه کمک بگیرید.
گام دوم در محل کار: موثر باشید
- سعی کنید در طول ساعات کاریتان با تمرکز و خوب کار کنید و موثر باشید. وقتی ما انجام کارها را به تعویق میاندازیم، آن وظایف در ذهن ما بزرگ و بزرگتر میشوند تا جایی که احساس میکنیم انجام دادن آنها غیرممکن است. پس هرگاه با یک پروژه بزرگ در محل کار یا خانه رو به رو شدید، با تقسیم کردن آن به چند بخش کوچکتر کار را شروع کنید. یادتان باشد که پیش از تکمیل هر بخش به بخش بعدی کار نپردازید. بعد از اتمام هر بخش به خود پاداش بدهید. این پاداش میتواند یک استراحت پنج دقیقهای یا نوشیدن یک فنجان قهوه باشد. اگر در کارهای روزمره و غیرضروری خود غرق شدید، مسئله را با رئیس خود در میان بگذارید. هرچقدر ترافیک کاری یا کارهای به تعویق افتاده شما کمتر باشد، عملکرد شما بهتر و سریعتر میشود. اگر در این گام موفق باشید، زمان بیشتری نیز برای دوستان و خانواده خود خواهید داشت.
گام سوم در محل کار: شرایط کاری انعطافپذیر تقاضا کنید
- در صورت امکان از کارفرمای خود “شرایط کاری انعطافپذیر” بخواهید. یکی از چیزهای ضروری در دنیای تجاری این روزها انعطافپذیری ساعات کاری و همینطور دورکاری است. بسیاری از کسب و کارها در حال تغییر سیاستها و شرایط کاری خود هستند. به همین خاطر اگر تقاضای ساعات کاری انعطافپذیر یا دورکاری را داشته باشید، ممکن است با تقاضای شما موافقت شود. تحقیقات ثابت کرده، کارمندانی که برنامه کاریشان انعطافپذیر است، نسبت به وظایف و کارفرمای خود مسئولیت پذیرتر و وفادارتر هستند. علاوه بر آن عملکرد بهتری نیز از خود نشان میدهند.
گام چهارم در محل کار: استراحتهای کوتاه داشته باشید
- در بین کارهای روزانه خود استراحتهای پنج دقیقهای داشته باشید. این کار نه تنها خواستهای قابل پذیرش است بلکه بسیاری از کارفرماها نیز کارمندان خود را به انجام آن تشویق میکنند. استراحتهای کوتاه هنگام کار کردن یا در مجموع هنگام انجام هر پروژهای، به شما کمک میکند ذهن خود را خالی کنید. به این ترتیب وقتی شما پس از استراحت کوتاه خود برای انجام کار بازگردید، توانایی بیشتری در کنترل استرس و تصمیمگیری مناسب خواهید داشت.
گام پنجم در محل کار: موسیقی گوش کنید
- گوش کردن به موسیقی مورد علاقهتان در محیط کار به ایجاد تمرکز، کم کردن استرس و اضطراب و همینطور بالا بردن خلاقیت کمک میکند. مطالعاتی که در طول سی سال گذشته درباره موسیقی انجام شده، از تاثیرات مثبت گوش کردن به موسیقی در طول روز خبر میدهد. از جمله تاثیرات مثبت گوش کردن به موسیقی پایین آمدن فشار خون است. البته توصیه میشود برای گوش کردن به موسیقی در محل کار از هدفون استفاده کنید، سپس صدای موزیک را بلند کنید. آنگاه خواهید دید که تا چه اندازه عملکرد شما بهتر خواهد شد.
گام ششم در محل کار: در معاشرت با همکاران خود دقت کنید
- به درستی معاشرت کنید. وقتی در قسمتی از کار به مشکل برمیخورید، با همکاران و رئیس خود صادق باشید. در این صورت خواهید دید که تنها نیستید و مورد حمایت همکاران و رئیس خود واقع میشوید. سعی کنید کمتر شکایت کنید و در عوض راه حل یا راه جایگزین بهتر را پیشنهاد دهید. از جهت دیگر، نگاه کردن به یک شرایط از دیدگاه فردی دیگر، به شما کمک میکند تا استرس خود را کم کنید. در شرایط حساس دو راه دارید؛ میتوانید برای یافتن یک استراتژی جدید از نو فکر کنید یا اینکه به صورت منطقی و با حفظ آرامش استراتژی قبلی خود را ادامه دهید. با یکدیگر در صلح و سازگاری باشید و در موقعیتهای مختلف به یکدیگر برای بیان نظر فرصت کافی دهید. در شرایط حساس پیش از اینکه کنترل خود را از دست دهید، از موضوع فاصله بگیرید. با این کار به افرادی که در موضوع پیش آمده درگیر هستند نیز، فرصت آرام شدن خواهید داد. وقتی برای مدتی از مسئله پیش آمده فاصله بگیرید، پس از آن برای حل آن مسئله آمادگی بهتر و عملکرد موثرتری خواهید داشت.
گام هفتم در محل کار: سخت نگیرید
- به خودتان خیلی سخت نگیرید. هیچکس بی عیب و نقص نیست! به خودتان اجازه دهید که مانند هر انسان دیگری اشتباه کنید و در عین حال تلاش کنید که در بهترین و موثرترین حالت ممکن خود باشید.
برای ایجاد تعادل بین کار و زندگی “در خانه” چگونه باشیم؟
گام اول در خانه: از دسترس خارج شوید!
- مشکل اینجاست که همان تکنولوژیهای خوب و مفیدی که در محل کار به کمک ما میآیند و به ما اجازه میدهند شرایط کاری انعطافپذیری داشته باشیم، آرامش ما را در ساعات غیرکاری و در خانه از ما میگیرند. پس بهتر است به استفاده از آنها در ۲۴ ساعت ۷ روز هفته عادت نکنیم! بله، اگر با شرایط کاری انعطافپذیری که میخواستید موافقت شد، شما موظف هستید که در دسترس باشید. اما فراموش نکنید که شما حق داردید زمانی را تنها برای خودتان داشته باشید و آن را با کسی یا چیزی؛ به خصوص با کارتان قسمت نکنید!
گام دوم در خانه: وظایف را بین ساعات و افراد تقسیم کنید
- تقسیم وظایف کنید تا در کار خود موفق باشید! سعی کنید مسئولیتهای مربوط به خانه را به درستی تقسیم کنید. تقسیم درست در بین ساعات غیرکاری و همینطور تقسیم درست بین افرادی که میتوانند آن مسئولیت را در کنار شما بر عهده داشته باشند. مسئولیتهایی که بر عهده دارید را به درستی بشناسید تا سردرگم نشوید. سپس آنها را با دقت پیگیری کنید!
گام سوم در خانه: بیش از اندازه متعهد نباشید!
- آیا تنها با یک نگاه سرسری به تقویم کاریتان، سطح استرس شما بالا میرود؟ پس بدانید بیش از ظرفیت خود مسئولیت قبول کردهاید! نه گفتن را یاد بگیرید و فکر سوپر من یا سوپر وومن شدن را از سر خود بیرون کنید.
گام چهارم در خانه: حمایت دیگران را دریافت کنید
- صحبت کردن با خانواده یا دوستان برای رسیدن به موفقیت در کارهای شغلی و حتی کارهایی که در خانه دارید، اهمیت زیادی دارد. صحبتهای دوستانه یا خانوادگی حتی روی سلامتی شما تاثیر مثبت دارد. افرادی که توسط آدمهای بیشتری تحت حمایت عاطفی، اجتماعی و…قرار دارند، نسبت به افرادی که از چنین حمایتهایی بی بهرهاند؛ سیستم ایمنی قویتری دارند. در حقیقت سیستم ایمنی افرادی که حامی دارند در برابر بیماری، سرسختتر و موثرتر عمل میکند.
گام پنجم در خانه: از حق و حقوق شرایط استخدام خود باخبر باشید
- از شرایط کاری که به شما پیشنهاد شده نهایت استفاده را بکنید. حق و حقوق خود را بدانید و در صورت نیاز از آنها بهره ببرید. مثلا از حقوق خود درباره شرایط بخصوصی که برای فرزندان یا افراد تحت حمایت خود احتیاج دارید با خبر شوید. این شرایط میتواند از نزدیک بودن مهد کودک فرزندتان به محل کار تا چیزهای دیگر را شامل شود.
گام ششم در خانه: ورزش کنید
- فعال باشید. ورزش کردن جدا از فوایدی که برای سلامتی فیزیکی بدن دارد، میتواند سطح استرس، اضطراب و حتی افسردگی را کاهش دهد. به زبان سادهتر، ورزش کردن میتواند انسان را برای رو به رو شدن با سختیهای زندگی مقاومتر کند. بر اساس مطالعات، ورزش کردن سیستم ایمنی بدن را نیز تقویت میکند و شما را از مراجعه به دکتر بینیاز میسازد. پس رفتن به باشگاه را در برنامه هفتگی خود بگنجانید و یا زمانی را در روز به پیادهروی اختصاص دهید و سعی کنید از آن لذت ببرید.
گام هفتم در خانه: مراقب بدن خود باشید
- با بدن خود به درستی رفتار کنید. اگر بدن شما از لحاظ فیزیکی در شرایط مناسبی باشد، تحمل شما در برابر استرس بیشتر میشود. در این صورت کمتر مریض خواهید شد و زندگی سالمتری خواهید داشت. پس هر روز غذای سالم بخورید، ورزش کنید، به اندازه کافی بخوابید و به خوبی استراحت کنید. برای کم کردن استرس به دارو، سیگار یا مشروبات الکلی رو نیاورید. اینها سمومی هستند که تنها بر تعداد مشکلات شما اضافه میکنند.
گام هشتم در خانه: از کمک گرفتن فرار نکنید
- اگر به کمک احتیاج دارید، حتما از دیگران تقاضای کمک کنید. اجازه ندهید استرس زیاد مانع داشتن یک زندگی سالم و شاد برای شما شود. اگر به صورت پیوسته، احساس میکنید که غرق در مسئولیتهای خود شدهاید؛ شاید بهتر است از یک متخصص کمک بگیرید. برای مدیریت بهتر شرایطی که حس میکنید از کنترل شما خارج است، به پزشک یا کسی که در زمینه کمک به افرادی مانند شما تخصص دارد مراجعه کنید. طلب کمک برای بهبود شرایطی که دیگر تحمل آن را ندارید، نشانه ضعف نیست. در حقیقت تلاش برای مراقبت کردن از خودتان نشانهای است از قدرت درونی شما. پس اگر در این مرحله حساس هستید، سریعا اقدامی جدی برای بهبود حال خود کنید.
کار بخشی از زندگی هر فرد است نه تمام آن
قرار است ما برای زندگی کردن کار کنیم. در صورتی که میبینیم بسیاری از افراد به گونهای تعادل بین کار و زندگی خود را از دست میدهند که انگار برای کار کردن زندگی میکنند. داشتن تعادل بین کار و زندگی به نفع خود فرد، خانواده او، جامعه او و همینطور کارفرما و محل کار او است. پس نه تنها به خاطر خودتان، بلکه برای داشتن یک جامعه سالمتر تلاش کنید که به تعادل مورد نظر بین کار و زندگی برسید. کار خود را دوست داشته باشید تا بتوانید ساعات کاری خود را نیز دوست داشته باشید و از زندگی لذت ببرید. تعادل در هر چیزی خوب و ثمربخش است؛ تعادل میان کار و زندگی اما چیزی است که اگر آن را نداشته باشید، تعادل در هیچ چیز دیگری در زندگی شما برقرار نخواهد شد.
بدون دیدگاه